Toneelvereniging Onderlinge Vriendschap

Afferden (Gld.)

100 jarig bestaan!!

 

Over ruim anderhalf jaar is het zover,

toneelvereniging Onderlinge Vriendschap uit Afferden bestaat 100 jaar!

 

Toneelvereniging Onderlinge Vriendschap is opgericht in 1925. De mannen van de fanfare, werklieden bond en de jonge boerenstand bedachten dat fuseren de enige mogelijkheid was om de beste overlevingskansen te hebben. Zij starten met ongeveer 25 mannen, vrouwen mochten in die tijd niet meespelen. Wel mochten de mannen de vrouwenrollen spelen.

 De pastoor had een belangrijke rol in dit geheel, hij was geestelijk adviseur bij de vergaderingen. Hij las als eerste de boekjes en gaf aan “dat het goed was” om het nieuwe stuk op de planken te brengen. Zinnen of woorden die niet gepast waren, werden geschrapt. In de cafés van Van Mook, Van Mullekom, Belgers, Harrie Hendriks en Cato de Kolf werden dan, vanaf het opkamertje, de stukken opgevoerd.

Foto: Piet en Gonnie Verbruggen

n Im Weissen Rössl

Later werd dorpshuis de Meent de vaste plaats waar de uitvoeringen werden gehouden. Dat bleef zo totdat de Meent werd gesloopt om plaats te maken voor het nieuwe Kulturhus de Meent. Er werd echter niet alleen in de Meent gespeeld. Vele verzorgingstehuizen in de regio (en soms ver daarbuiten) werden bezocht om de bewoners een toneelvoorstelling te kunnen geven.

 

Ter gelegenheid van het 100 jaar bestaan, is er een speciaal jubileumstuk geschreven!!! Om dit samen met onze leden tot een groot succes te brengen, zijn we op zoek naar (oud) spelers en figuranten. Lijkt het je leuk om hieraan mee te werken, schroom dan niet om vóór dinsdag 30 april te reageren. Ná een inventarisatieronde volgt er een uitnodiging voor de auditie op dinsdag 28 mei.

 

Past een rol op de bühne niet bij je maar krijg je een beter gevoel achter de schermen, ook dat is mogelijk. Denk hierbij bijvoorbeeld aan PR, decor, licht, geluid, grime, kap, kleding, rekwisieten en kaartverkoop.

In alle gevallen kun je jezelf aanmelden via This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.